Game School!

Wat leer je al gamend?

“Yes I am from Belgium, that’s correct. My English is not the best, but I try my best” Hoor je dat goed? Is je kind in het Engels tegen zijn computer aan het praten? Niet zo verwonderlijk, veel games zijn namelijk niet alleen ontspannend, maar dragen ook bij aan de ontwikkeling van enkele nuttige vaardigheden.

Door het spelen van guitar-hero zal je kind niet direct de nieuwe James Blake worden en door het spelen van Forza Horizon wordt je kind waarschijnlijk niet de volgende Max Verstappen. Maar als je weet waar je op moet letten, kan gaming een krachtig instrument zijn om kinderen - al spelend - te helpen bepaalde levensvaardigheden te ontwikkelen.

5 verbazingwekkende voordelen van gamen voor kids

1. Taal
Uit studies blijkt dat kinderen die videospelletjes spelen hun leesvaardigheid een kleine boost kunnen geven. Dit geldt ook voor kinderen die moeite hebben met lezen. Je moet namelijk vaak tekstinstructies interpreteren om te weten welke handelingen ze moeten uitvoeren. Daarnaast zijn heel veel games niet beschikbaar in het Nederlands. Speelt je kind vaak online? Dan is Engels vaak de ‘voertaal’. Ideaal dus om op jonge leeftijd al kennis te maken met een nieuwe taal én deze te spreken of schrijven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat games boeken vervangen.

TIP Moedig je kind aan om zijn console in een andere taal in te stellen en de games die hij of zij het liefst speelt te switchen naar het Engels of Frans. Maak ook snel duidelijk dat ze altijd naar jou mogen toekomen als ze twijfelen over een bepaald woord of vraag hen naar welke nieuwe woorden ze geleerd hebben. Niemand die zegt dat je van je kids niets kan leren, heb je ze een nieuw woord horen gebruiken? Vraag dan na het gamen of ze het vlug even aan jou kunnen uitleggen. Zo maak je alle aspecten van gaming bespreekbaar.

2. Oriëntatiegevoel
Games zoals Minecraft en Fortnite spelen zich af in grote virtuele 3D-werelden waarin kinderen zich moeten oriënteren. Hiervoor moeten ze vaak leren kaartlezen en trainen ze hun ruimtelijke inschattingsvermogen. In sommige games is het zelfs zo dat het juist inschatten van afstanden of gemakkelijk de snelste weg vinden een groot voordeel kan zijn of zelfs cruciaal is om het spel uit de spelen.

3. Probleemoplossend denken
Sommige games zoals Flappy bird zijn cognitief weinig uitdagend, maar dat geldt niet voor het merendeel van de games. Puzzelgames zoals Tetris bevorderen de capaciteit van kinderen om te plannen. Ook zijn er games waarbij kids hun eigen wereld of stad moeten uitbouwen én draaiende houden. SimCity, Anno 1800, Frost Punk, … deze games vragen niet alleen een bepaald inzicht in ruimtelijke planning en organisatie, maar leren spelers ook tactische keuzes maken.

Daarnaast moet je in de meeste games ook flexibel denken. Hét voordeel van games? Als iets niet lukt, kunnen ze gewoon opnieuw beginnen en krijgen ze een nieuwe kans om het probleem op een andere manier aan te pakken.

TIP Zit je kind vast in een level? Vraag eens om uit te leggen wat zijn of haar stappenplan was en moedig je kind aan om het op een andere manier opnieuw te proberen.

4. Sociale vaardigheden
In veel online games komen ook sociale vaardigheden te pas zoals onderhandelen, overtuigen en leiderschap. Games helpen om deze vaardigheden in een digitale wereld te ontwikkelen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze zich automatisch naar het dagelijkse leven vertalen.

TIP Indien je kind vaak online speelt met dezelfde kinderen is de kans groot dat hij of zij deze als echte vrienden beschouwt. Vraag ook zeker eens hoe het met hen gaat. Je kan bv. altijd eens voorstellen om de ouders online te contacteren en als ze niet te ver weg wonen, kan je ze zelfs thuis uitnodigen.

5. Stimuleert creativiteit
Je hebt het waarschijnlijk zelf al gemerkt, maar opeens verdwijnen de poppen en Lego in de kast en is het gedaan met verhaaltjes verzinnen. Gelukkig bieden games kinderen een kans om de creatieve motor opnieuw te laten draaien. Minecraft, SimCity of het razend populaire Roblox staan niet alleen toe om je eigen verhaal te bedenken, maar ook om echte digitale kunstwerken te maken of zelfs werelden te creëren voor anderen.

In veel games kunnen onze kinderen hun eigen karakter helemaal aanpassen, dat geeft ruimte voor de nodige zelfexpressie. Dit maakt je kind ook online uniek en herkenbaar voor zijn/haar vrienden/vriendinnen.

TIP Toont je kind jou iets dat hij of zij in een game gemaakt heeft, maar begrijp je niet direct wat daar speciaal aan is? Vraag je kind gewoon eens om het uit te leggen.

Verder kunnen games kinderen:

  • aanzetten om meer te sporten (omdat hun in-game karakter dat misschien doet of omdat vrienden binnen de clan of guild hen dat hebben aangeraden)
  • helpen om makkelijker vrienden te maken
  • hun competitiegevoel aan te wakkeren

Of zelfs een interesse voor geschiedenis op te wekken, hierbij denken we aan games zoals die van de Assassin’s Creed series, Medal of honor, Rome: total war, Kingdom Come: deliverance…

Samen met mijn dochter (10 jaar) bouwen wij al enkele dagen aan een mooie constructie op Minecraft. Allemaal blokken met hun eigen kleuren en texturen. Zoveel keuze, maar toch weet zij altijd de juiste blokken te vinden om onze creatie perfect te maken! Het zou me niet verbazen als ze later architectuur zou gaan studeren.

Mama Julia