Ewa maken?

Gametaal voor Dummies

“GL HF, maar wacht nog effe tot Mathias de lobby joined!” Hoor jij je kind ook regelmatig nieuwe (en vaak Engelstalige) woorden roepen tegen zijn scherm? Absurd, maar toch is dat niet zo vreemd als het lijkt. Gamen en Esports hebben - net zoals voetbal, bowlen of snooker - een eigen woordenschat.

Hier lijsten wij de meest gebruikte gaming termen op die je misschien al eens hebt horen vallen tijdens zijn of haar gamesessie:

Ma ik disconnect de hele tijd en heb hoge ping!
Wanneer de internetsnelheid of de ping van een speler niet optimaal is kan het wel eens gebeuren dat deze speler last heeft van ‘disconnects’. Hierdoor zal hij tijdelijk storingen ondervinden tijdens het spelen van zijn game. Zijn beeld in het spel zal in shocken verlopen, wat het voor hem moeilijk maakt om tegenstanders te kunnen zien of volgen. Als een reeks van ‘disconnects’ zich voordoet, kan de speler uit de game worden gegooid en moet hij of zij wachten tot de volgende game om terug mee te spelen. Vaak verliezen ze dan ook nog eens de punten die ze in de game hadden verzameld. Heel frustrerend dus!

‘Ik zit nog in een POTJE!’
Een potje is een game, match of spelletje.

‘GL HF, GG (EZ)’
Good Luck Have Fun wordt meestal gezegd of getypt aan het begin van elke game om elkaar veel succes en plezier toe te wensen. Good Game (EZ) wordt dan weer gebruikt om het spel mee te beëindigen. Winnaars kunnen hier dan EZ of ‘Easy’ aan toevoegen, dit om te bekennen dat het voor hen een makkelijke wedstrijd was om te winnen. Dit wordt vaak als ‘Toxic’ beschouwd door de tegenstanders.

Heb je die nieuwe DLC al gehaald?
Downloadbare content, een extra inhoud aan de game die je als speler online kan aankopen. Als je een DLC koopt, krijg je als speler vaak toegang tot nieuwe pakketten binnen de game. Dit kan gaan van speciale personages tot nieuwe mappen, maar er is uiteraard nooit een verplichting om deze aan te kopen.

Ik heb echt weinig FPS, gij ook?
Frames Per Second, geeft aan hoeveel frames er per seconde op je beeldscherm worden weergegeven. Hoe hoger de FPS, hoe beter voor gamers, want dit zorgt ervoor dat hun spel er vloeiender zal uit zien. Op een PlayStation zal je nooit meer dan 60 FPS behalen, aangezien zij dit limiteren voor elke gebruiker. Voor pc-gamers hangt de vernieuwingsfrequentie af van de computer en kent dit in principe geen limieten.

Speel jij op 144Hz?’
De hoeveelheid Hertz is afhankelijk van wat dat je beeldscherm kan aanbieden. Meeste gamers gamen met een 144Hz beeldscherm, aangezien dit de minimumstandaard is voor gevorderde gamers én de Esports. Alles onder de 144Hz zal anders aanvoelen tijdens het spelen van games. Een gevorderde gamer zal al snel het verschil tussen een 60Hz, 75Hz of een 144Hz+ beeldscherm voelen.

‘How joh, mijne lag is crazy vandaag!’
Een ‘lagspike’ is het moment waarop de internetverbinding tussen de spelers wegvalt of stroef verloopt. Dit kan een gevolg zijn van verschillende factoren. Wanneer de lag frequent aanhoudend is, ligt dat waarschijnlijk aan de internetverbinding thuis. Voor veel kinderen is lag een bron van frustratie.

Join effe.’
‘Joinen’ is Engels voor deelnemen, en wordt in verschillende online games gebruikt om aan te geven dat een speler mee gaat spelen aan een spel.

‘Ik zit in de Lobby.’
Een lobby is een soort van online wachtzaal waar spelers samen wachten voor de game kan beginnen. Hier kunnen ze soms met elkaar praten of hun avatar aanpassen.

‘Ik ben effe AFK.’
AFK staat voor ‘Away From Keyboard’ (letterlijk vertaald ‘weg van toetsenbord’). Spelers gebruiken deze term om aan te geven dat ze voor een langere tijd niet kunnen deelnemen aan een spel. Deze term wordt ook gebruikt voor games waar geen toetsenbord aan te pas komt.

BRB
BRB is de afkorting van ‘Be Right Back’. Wanneer een speler even van zijn console of computer weg gaat om iets anders te gaan doen, brengt hij of zij zijn/haar team met deze 3 letters op de hoogte (bijvoorbeeld om de deur open te doen).

‘Kijk hem daar zitten, wat een camper!’
Deze term wordt gebruikt voor iemand die de hele tijd op één plaats blijft, weinig risico neemt en hiermee het spel vertraagt. Ondanks de negatieve connotatie is ‘camping’ binnen competitive gaming een populaire en vaak geaccepteerde tactiek.

‘Haha, hij is geragequit!’
Rage Quitting gebeurt wanneer iemand abrupt het spel verlaat, vaak omdat hij boos of gefrustreerd is geraakt door teammates die tegenwerken, in-game bugs (fouten) of omdat hij of zij minder goed presteert dan gehoopt. Vaak is het zo dat de speler dan sowieso zijn scores en doelstellingen verliest van de gestarte game.

‘Hij is echt een noob!’
Een ouwe, maar een goeike. Deze term gaat al jaren mee en wordt vaak negatief gebruikt om een speler zonder veel ervaring aan te duiden. Onderling kan het natuurlijk spelend gebruikt worden, maar vaak blijft het een veelal kwetsend woord.

‘Dat is echt toxic! Stop met flamen!’
Iemand is ‘toxic’ wanneer deze persoon gemeen is tegen andere spelers. Dit verbaal of door de acties die hij onderneemt in een spel om een ander te belemmeren. Iemand kan toxic zijn maar zonder te flamen. ‘Flamen’ is het uitschelden van andere spelers, dit is natuurlijk niet toegestaan in de meeste games.

‘Stop toch met trollen en speel gewoon!’
Een trol is een speler die het spel voor anderen dwars zit. Vaak trollen spelers voor hun eigen vermaak en om een gefrustreerde reactie uit te lokken bij andere spelers. In sommige gevallen is trollen plagen, maar als het aanhoudt kan het pesten worden.

‘Hij is echt een smurf, die is te goed!’
Als iemand zo goed is in een bepaalde game en nieuwe accounts aanmaakt om zo op een lager niveau mee te kunnen spelen, is het een smurf. Dit is natuurlijk niet fijn voor spelers die op een lager niveau spelen en opeens uitkomen tegen een speler die ver boven hun niveau speelt.

‘Zijt gij die challenges ook aan het grinden?’
Wanneer je kind bezig is met het behalen van bepaalde doelstellingen, door het uitvoeren van eentonige handelingen om bijvoorbeeld ervaringspunten te verdienen of voor een lange periode beter te spelen dan je ‘normaal’ niveau.

‘Die is echt sus…’
Sus is een afkorting voor het Engelse woord ‘suspicious’ en wordt gebruikt om aan te geven dat iemand zich door zijn handelingen binnen het spel verdacht gedraagt. De afkorting is razend populair in het spel Among Us of Goose Goose Duck.

TIP Gametaal evolueert snel. Het is niet altijd gemakkelijk om te volgen of de woorden een negatieve of positieve connotatie hebben. Gelukkig zijn de meeste gametermen makkelijk op Google terug te vinden.

De gametaal van mijn dochter is echt iets speciaals. Zo hoor ik haar nog altijd roepen: “Pas op voor die guy achter u… kill die guy!” ze gebruikt samen met haar vriendjes een eigen gametaal die bestaat uit een mix van Nederlands en Engels. Heel grappig, maar ik versta ook niet alles.

Mama Lucie