Digitale Jungle

Hoe bescherm ik mijn kind online?

“Die 16+ wilt niets zeggen, Elias uit mijn klas speelt het ook, en hij is toch ook geen 16?”. We moeten realistisch zijn, die 16+ staat daar niet voor niets op. Gamen - en vooral online gamen - is niet altijd zonder risico’s. Maar waar trek je als ouder nu best de lijn?

Dat gamen gepaard kan gaan met vloeken, trashtalken (andere spelers verbaal aanvallen) en pesten is geen geheim. Gelukkig kun je jouw kind hiervoor extra beschermen.

Een snelle reactie is misschien om online games integraal te verbieden bij je thuis. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je kan er ook voor kiezen om je kind voor te bereiden op dit soort negatief gedrag en ervoor te zorgen dat ze naar jou durven komen als dit zich voordoet. Verder kan het een goed idee zijn om - vooral bij jonge kinderen - het gebruik van koptelefoons te beperken. Zo kun je voorkomen dat je kind deelneemt of wordt blootgesteld aan online pesterijen.

TIP Moedig je kind aan om eens samen zijn favoriete games te spelen of naar hem te kijken hoe hij zijn spel speelt. Eén spelletje is vaak genoeg om te weten wat de game inhoudt en een goed gedrag te demonstreren. Misschien vind je het zelf ook wel leuk én ben je onmiddellijk een stap dichter bij de leefwereld van je kind. Overleg ook eens met de ouders van de kinderen waarmee je kind gamet.

De PEGI-codes hebben niets te maken met de moeilijkheidsgraad van een game, maar geven aan voor welke minimumleeftijd de inhoud van een spel geschikt is.

Daarnaast geven deze symbolen aan welke andere negatieve elementen in het spel voorkomen:

Let wel op, de PEGI-score zegt ook niet alles. Veel hangt vaak ook af van hoe je kind én andere spelers het spel spelen. Zo kan een online game een PEGI-score hebben van 3+ of 7+ en onschuldig zijn. Het grof taalgebruik kan altijd van andere spelers komen.

Bron: https://pegi.info/

TIP De PEGI-code is een richtingaanwijzer. Het kan dus zijn dat de klasgenootjes van je kind een 12+ spel al mogen spelen van hun ouders zonder dat dit illegaal is. Sommige kinderen zijn echter vatbaarder voor geweld en grof taalgebruik. Je kan dit het best vergelijken met een film. Op YouTube en Twitch kan je gameplay van bepaalde games terugvinden. Zo kun je zelf zien wat je in huis haalt, vooraleer je de aankoop doet.

Het is belangrijk, dat je bij jonge kinderen duidelijk maakt dat ze - sommige games - enkel mogen spelen als ze zich aan jouw regels houden. Hierbij enkele voorbeelden:

  1. Je kind mag enkel een team vormen met mensen die jullie beiden kennen.
  2. Je kind mag enkel online spelen zonder voice-chat (microfoon).
  3. Je kind mag geen connectieverzoeken accepteren - zonder jouw bijzijn - van vreemden.
  4. Je kind mag nooit persoonlijke informatie delen met andere spelers, zelfs niet met vrienden online.

De meeste games hebben tevens goede tools om wangedrag gemakkelijk te rapporteren tijdens of na het gamen.

TIP Moedig je kind aan om wangedrag te rapporteren, zodat ook hij/zij kan bijdragen aan een minder negatieve game-omgeving, zelfs wanneer je er zelf niet bij kan zijn.

Zit je toch nog met vragen over veilig en verantwoord gamen?
Op https://speelhetslim.be/ ontdek je hoe je jouw kinderen online kan beschermen.

Na lang onderhandelen, mag mijn zoon (12 jaar) nu ook Call of Duty (een schietspel) spelen, maar enkel met de andere jongens en meisjes van zijn klas en in de woonkamer, zodat ik kan horen wat hij zegt.

Mama Veronique