Press pause

Stoppen met gamen is niet altijd vanzelfsprekend

“Ik kom, nog 5 minuten!” Komt dit jou bekend voor? Is het soms een hele opgave om zonder ruzie je kind te laten stoppen met gamen? Het zou toch niet moeilijk moeten zijn om het spel even te pauzeren. Wel, niet elke game kan zomaar gepauzeerd worden.

Voor veel online games, gaan spelers op het begin van een (nieuw) spel een engagement met elkaar aan om het spel niet te verlaten, totdat het spel is afgelopen. Een speler die het spel plotseling verlaat, verlaagt dus vaak de slaagkansen van andere spelers en wordt in vele gevallen zelfs ‘gestraft’. Dit maakt het vaak moeilijk om vlug te stoppen als er gegeten moet worden of als je wilt dat je kind je even komt helpen.

Zo kun je bijvoorbeeld een time-out of een cooldown krijgen, indien je te vaak het spel verlaat. Dan word je voor een bepaalde periode van het spel verbannen of kun je punten verliezen binnen de ranglijsten.

Dit hangt natuurlijk af van game tot game. Solo-games, spelletjes die je zoon of dochter alleen speelt, zijn vaak wel te pauzeren. Maak ook hier zijn er natuurlijk uitzonderingen. Eenmaal ze spelen in teamverband is het pauzeren van de game vaak ‘not done’.

Vaak als ik roep dat mijn zoon Xander (14 jaar) moet stoppen met racen, krijg ik het antwoord ‘Nog 10 rondjes, mama! Ik moet me nog kwalificeren!” Laten we zeggen dat 10 rondjes, niet hetzelfde is als 10 min. Een half uur later is vaak nog steeds geen Xander te zien.

Mama Kristien

TIP Maak duidelijke afspraken over welke momenten het oké is om te gamen en wanneer je kind moet stoppen. Bijvoorbeeld: Je kind mag geen nieuw spel meer starten na 17u30 omdat jullie altijd rond 18u00 eten.

Elke game heeft een gemiddelde duur van de games die kunnen plaatsvinden. Het is onmogelijk om hier een exacte duur op te plakken. Zo kan een ‘potje’ Fortnite gemiddeld 20 minuten duren. Vraag gerust welke game je kind aan het spelen is en bekijk zelf of samen even hoelang zo een game kan duren. Door op voorhand de juiste afspraken te maken over de hoeveelheid uren dat je kind mag gamen kun je eenvoudig ruzies vermijden. Bovendien leer je jouw kind zo ook een verantwoordelijkheidsgevoel aan en vermijd je een hoop frustratie. Win-win.

Onze kinderen (9 en 11 jaar) spelen graag Fortnite. Wij zeggen altijd een half uurtje voor het eten dat ze geen nieuw spel mogen starten. Na het eten mogen ze nooit gamen, anders zijn ze te wild om naar bed te gaan.

Papa Ward